Flytta Hemifrån

Kategori: Läkarstudents Vardag

Det plötsliga ljudet får både mig och Ellen att snabbt titta upp. Våra blickar möts. Hennes liksom vad jag kan föreställa min egen är full av skräck. Låste vi dörren?

”Pang!” hörs ett ljud av metall och vi hoppar till. I lagom tid till att vi landat på stolarna igen förstår vi att posten anlänt.

 

Det är sannerligen något spännande att flytta till lägenhet efter att ha bott hela sitt liv i hus. Och det är inte bara det att posten levereras till dörren som är speciell! Till exempel behöver man inte avsätta en heldag för städning; det tar max tio minuter att damsuga hela lägenheten och 5 att plocka undan på boytan som ja, är så väldigt mycket mindre. Däremot kan man inte inse på morgonen att alla rena underkläderna är slut eftersom man måste ha en tvättid inbokad i förväg, och man vet aldrig när det finns tider som passar…

 

Att storhandla utan bil kan också bli en jobbig upplevelse, framförallt när det regnar, musklerna inte tillåter ett raka-vägen-spår hem utan vilopauser och papperspåsarna upplöses på trottoaren i återhämtningsfasen. Ja, det liv man intar som student i en främmande stad är full av spänning och man vet aldrig hur nästa dag skall se ut. Eller hur den nuvarande skall sluta. I dag tog jag trapporna ner till källaren för att äntligen ta reda på hur sjutton det där med tvättider fungerar. På en anslagstavla hittade jag förteckningen över lägenheter; alla hade blivit tilldelade ett nummer, och detta nummer skulle man då använda när man bokade en tid. Men var bokade man tiden? Det tog ett antal svängar fram och tillbaka i den läskiga källaren innan jag upptäckte en robust anordning på motsatt sida vägg om anslagstavlan. Den hade tre rader med små skenor i, och överallt i dessa skenor satt vad som såg ut som bortmonterade dörrlås. Efter ytterligare några sekunders utforskning utav den fascinerande uppfinningen upptäckte jag att låsen var numrerade, och efter lite sökande hittade jag nummer 12, det nummer vi blivit tilldelade för tidsbokning! Glatt tog jag upp nyckelknipan efter att återringat ett vagt minne av att det varit ett flertal nycklar som följt med lägenheten, och en av dessa passade utmärkt i låset. Sedan var det bara att placera det på den tid man ville ha, och så var tvättstugan din! (Förutsatt att ingen annan hade tagit tiden). Stolt vandrade jag tillbaka till lägenheten och kunde bocka av ännu en sak på listan ”Saker Som Bör Redas Ut och Fixas I Ditt Nya Liv”.

 

Så var det ju en period där också då vi inte hade något köksbord… Så samtliga måltider avnjöts på golvet med en flyttkartong som bord. Första dagen då vi drog igång flytten gick vi till kvarterspizzerian och köpte med oss pizza. Vid det laget hade vi inga bestick eller tallrikar heller, så kartongen fick duga till det mesta =)

 

Och såhär flyter livet på; jag lagar mat, handlar mat, äter mat, pluggar, plockar undan, diskar, pluggar, går till skolan och tja… ungefär roligare än så är det inte på veckodagarna. Trotts att jag stortrivs med att ha flyttat hemifrån! Jag och Ellen har våra små film-avsnitt på kvällarna för att hitta motivation till plugget, vi går ut och går och undersöker vårt grannskap. Nu på lördag är det SM deltävling 1 i Kinna och då blir det till Borås att ränna förattkolla lite sektioner och för att delta.foff