Pico Austria, 5350 meter över havet

Kategori: Vardag

6088 meter över havet.
Så hög är toppen Huyna Potosi utanför La Paz i Bolivia.
En utmaning vi inte kunde motstå.
Och vi skulle göra det ordentligt; acklimatisera oss mot höghöjdssjuka med tanke på våra tidigare dåliga erfarenheter. Så vi beslutade oss för att bestiga Pico Austria först, 5350 möh, som en del av en 3-dagars vandring. Vi satte av i minibuss, Dieter och jag ensamma med en guide (Miguel), med sovsäckar, solkräm och solhattar i bagaget. 
 
 På väg mot Pico Austria.
 
 På väg mot Pico Austria.
 
Lamor på vägen mot Pico Austria.
 
Första dagens vandring var lätt, visserligen uppför men bara i cirka 2 timmar innan vi var framme vid base camp vid foten av Pico Austria och utsikt över en sjö.
 
Base camp.
 
Pico Austria, det svarta berget i mitten av bilden. 
 
Guiden Miguel bjöd på coca-te.
 
Sovförhållandena i base camp.
 
Efter en natts sömn på madrasser av gräs väcktes vi av Miguel vid 5 snåret. Efter en frukost med coca-te (mot eventuell höghöjdssjuka) möttes vi till vår besvikelse av vita snöflingor som virvlade snabbt i en tilltagande vind på vägen ut. Efter att ha försökt vänta ut ovädret i 30 minuter utan någon som helst förbättring satte vi av ändå. Vädret blev inte bättre; vinden tilltog ytterligare och ju längre vi gick desto tjockare blev snötäcket under mina tunna joggingskor som dessutom nyligen förvärvat ett hål så stort att lilltån var helt exponerad i det ruggiga vädret. Inte helt optimalt dagen till ära. Men vi knatade på där i snökaoset, helt utan att ha någon som helst uppfattning om hur långt det var kvar eftersom sikten inte tillät mer avslöjanden än 20 meter fram. Och det var ju betydligt längre än så vi skulle gå.
 
 
I början av stigningen, tjocka moln på väg in.
 
30 minuter senare, ovädret tilltog.
 
Solhatt och solkräm var inte att tänka på.
 
Efter 3 timmar tog berget dock abrupt slut och vi var på toppen: 5350 meter över havet. Då lättade molnen, snön slutade att falla och utsikten var helt fantastisk. Vi såg till och med till lake titicaca, där vi hade vandrat på ön Isla del Sol för bara några dagar sedan.
 
På toppen av Pico Austria, 5350 möh.
 
Utsikten från Pico Austria, Lake Titicaca i bakgrunden.

Vandringen tillbaka tog inte mer än 1.5 timma och nu var varken vind eller snö ett problem. Tårna var visserligen frusna efter att snölagret smält men det nu vita landskapet som så drastiskt förändrats under några timmar tog bort fokuset från kyla, och så var det ju nerförsbacke.
 
På väg ner. 
 
 
Åter vid base camp.
 
 
 
Kommentera inlägget här: