Atacamaöknen del 1

Kategori: Vardag

Dag 1 - Valle de Arcoiris

Vi hyrde en fyrhjulsdriven bil med uppfällbart tält på taket och satte av på 6-dagars äventyr i Atacamaöknen i nordöstra Chile. Vi begav oss mot vårt första stopp, Valle de Arcoiris, en solig eftermiddag (det regnar 10 dagar om året i Atacamaöknen) när alla övriga turistbussar var på väg därifrån. Vi hoppade fram på små gropiga grusvägar och fann oss slutligen helt ensamma omringade av färgglada berg mitt i ingenstans. Det var en fantastisk känsla att ta fram campingstolarna, dra ut tillagningsbordet och börja hacka lök i solnedgången. Vi korkade upp chilenskt vin och åt en korv stroganoff på chorizo under en helt stjärnklar himmel. Det var magiskt.

 Camp dag 1, Valle de Arcoiris. 
 
 
Camp dag 1, Valle de Arcoiris
 
 Camp dag 1, Valle de Arcoiris
 
Camp dag 1, Valle de Arcoiris
 
 Camp dag 1, Valle de Arcoiris

Dag 2 – Lagos Escondidos

Det framgick tidigt att bilen vi hyrt inte var den starkaste på marknaden när vi på motorvägen tvingades tuffa fram på 2-ans och ibland även 1-ans växel i uppförsbackarna. Dag 2 fick vi också anledning att börja tvivla på fyrhjulsdriften när däcken grävde ner sig i sanden i en återvändsgränd på en av våra avstickare. Kombinationen av 0 hästkrafter och utebliven fyrhjulsdrift på sand var inte optimal. Paniken när hjulen fortsatte gräva ner sig djupare i sanden och solen började gå ner var inte rolig. Det hela löste sig genom att Dieter med all kraft fick putta på bakifrån medan jag hade motorn på högvarv. Lättnaden var total och vi var så tacksamma att vi lyckats ta oss loss att vi inte brydde oss om att vi missade en fantastisk solnedgång. 

 Lagos Escondidos, dag 2
 
 Lagos Escondidos, dag 2. Sjöar mitt i saltöknen. Vattnet var så salt att det var helt omöjligt att sjunka.
 
 
Dag 3 - Geyser el Tatio, Valle de la Luna och Ojos de Salar

Dagen började klockan 05:00. Det var kallt, ruggigt och mörkt. Det hela blev inte bättre av att motorn bestämde sig för att inte starta. Det var helt enkelt för mycket för den lilla motorn. Efter att ha vridit om nyckeln otaliga gånger och sakta börjat höra hur batteriet blev svagare och svagare för varje försök bestämde den sig trotts allt slutligen för att samarbeta. Vi kom till och med i tid till vår nästa destination, Geysers el Tatio, vattensprutande hål (till följd av omkringliggande vulkaner) som absolut rekommenderades att ses i soluppgången. Det påminde om Geysers vi redan sett i Uyuni, men på en större yta. 

 Geysers vid soluppgången, dag 3
 
 Geysers vid soluppgången, dag 3
 
På väg från Geysers el Tatio
 
 Valle de la Luna
 
Valle de la Luna
 
Valle de la Luna
 
 Ojos de Salar

Senare på eftermiddagen åkte vi till Valle de La Luna, otroligt vackra landskap också mitt i öknen. Vi slog läger vid Ojos de Salar, två hål i marken mitt i saltplatån. 

 

Kommentera inlägget här: